Miten freelancerin palkka kannattaa nostaa?
Freecreative sopii kaikille tekijöille. Me hoidamme laskutuksen työn tilaajalta ja voit nostaa palkkasi meiltä kaikilla mahdollisilla tavoilla: kevytyrittäjänä, toiminimiyrittäjänä, osakeyhtiöllä tai palkkana. Mutta miten freelancerin palkka kannattaisi nostaa – mikä olisi sinulle kannattavin?
Valitettavasti vastaus ei ole niin helppo kuin haluaisimme. Yksi tapa voi säästää rahaa veroissa, mutta maksaa enemmän aikana, vaivana ja tilitoimistopalkkioina.
Keräsimme alla olevaan taulukkoon kuitenkin pääpointit eri toimintamuotojen hyödyistä ja haasteista. Taulukkojen pänttys on kuitenkin harvan luovan alan freelancerin lempihommaa. Siksi voit aina myös soittaa meille. Autamme mielellämme eikä se maksa mitään.
Kevytyrittäjyys
Kevytyrittäjyydessä freelancer ei joudu perustamaan yritystä, mutta voi laskuttaa korvauksensa ja saa palkkion rahana tililleen. Kevytyrittäjyydessä laskutuspalvelu huolehtii paperitöistä, eikä riskejä ole. Kevytyrittäjä maksaa laskutuspalvelulle vain lähetetyistä laskuista. Kevytyrittäjä sopii itse omasta hinnoittelustaan ja työajoistaan.
Suosittelemme: free.fi-laskutuspalvelu on kohtuuhintainen ja asiakaspalvelu toimii.
Kevytyrittäjä ei voi vähentää hankintoja kuluina. Kevytyrittäjien juridinen asema tulee selkeyttää niin, että heidän sosiaaliturvansa on ajantasainen ja reilu.
Toiminimiyrittäjyys
Jos toiminta on laajempaa ja säännöllisempää, toiminimiyrittäjyys voi kannattaa. Toimintaan liittyvät hankinnat voi vähentää kuluina. Toiminimiyrittäjällä on vapaus sopia omasta hinnoittelustaan ja työajoistaan.
Suosittelemme: free.fi-palvelulla saat toiminimen edut mutta ulkoistat paperityöt.
Toiminimiyrittäjyys vaatii jonkin verran hallintoa, kuten kirjanpito, alv-ilmoitukset ja liikkeen- tai ammatinharjoittajan veroilmoituksen. Toiminimiyrittäjän taloudelliset riskit ovat henkilökohtaisia.
Osakeyhtiö
Osakeyhtiössä yrittäjä voi vähentää hankintoja kuluina. Jos laskutus on hyvin suurta, voi saada verohyötyä yhtiö- ja osinkoverojen kautta. Taloudellinen riski rajoittuu enemmän yhtiöön henkilön sijaan.
Osakeyhtiö vaatii jo melko paljon hallintoa ja paperityötä, kuten kirjanpidon, alv-ilmoitukset, tilinpäätöksen ja yhteisöveroilmoituksen jne. Paitsi vaivaa, ne myös maksavat ellei osaa tehdä itse. Yhtiö on työläs lopettaa ja vaatii yleensä vähintään 6 kuukauden selvitysajan.
Barona Luova työnantajana
On monta tapaa olla töissä. Tiedämme, että työhön liittyvät tarpeesi ja haaveesi muuttuvat elämäntilanteesi mukaan. Siksi haluammekin Baronalla tarjota erilaisia tapoja työllistyä. Työllistämme vuosittain satoja markkinoinnin ja viestinnän rautaisia ammattilaisia asiantuntija- ja päällikkötason rooleihin sekä avustaviin tehtäviin. Yrittäjämuotojen lisäksi monet työllistyvät asiakasyrityksiimme henkilöstövuokrauksen metodilla osa- ja/tai määräaikaisia töihin, tällöin työnantajasi on Barona Luova ja työtä tehdään TESsien mukaisesti.