Markkinoinnin ammattilainen Salla lähti palkkatöistä freelanceriksi – mitä muutoksesta seurasi?

Markkinoinnin ja graafisen suunnittelun ammattilainen Salla Leppänen siirtyi pari vuotta sitten palkkatöistä freelanceriksi ja yrittäjäksi. Pian sen jälkeen Salla sai suuren asiakkuuden hoidettavakseen Baronan kautta ja samalla hän liittyi ison suomalaisen yrityksen markkinointitiimin external-jäseneksi. Salla laskuttaa yrittäjänä Baronaa asiakkaalla tekemästään työstä.

-Työskentelen tällä hetkellä kolme päivää kotona ja kaksi asiakkaalla. Kotipäivinä herään, keitän kahvit, käytän koiran ja aloitan työt klo 8 kotisohvalla hoidellen asiakastöitä. Teen töitä useampaan asiakkuuteen heidän markkinointitiiminsä osana, mutta yrittäjäpohjaisesti. Osallistun Teamsissa tiimi- ja työpalavereihin, kuulun Teams-ryhmiin ja minulle on luotu useamman
asiakkaan toimesta mm. omat sähköpostiosoitteet. Lisäksi minulla on satunnaisempia asiakkaita, joita palvelen enemmän ulkopuolisena: taitan silloin tällöin vaikkapa oppaan tai teen pyydetyn kuvituksen tai päivityksen edelliseen materiaaliin tai hoidan yksittäisen projektin, Salla kertoo.

-Pääsen isommassa asiakkuudessa tekemään myös isompia ja merkityksellisiä kokonaisuuksia, en pelkästään taita yksittäisiä aineistoja. Teen työni pääosin etänä, mutta koen sen myös tärkeäksi, ettei työ ole pelkkää etää vaan ihminen kohtaa ihmisen.

Sallan mukaan freelancerin käyttäminen on yrittäjälle nopeampi väylä saada apua kuin vaikkapa mainostoimistot – varsinkin jos asiakkuus on jo aiemmin käynnistynyt ja Sallalla on jo valmiiksi pääsy fontteihin ja ohjeistoihin.

-Saatan saada heille parhaassa tapauksessa jonkun kevyen pyynnön jopa tunnin sisään valmiiksi, mikä on todellista notkeutta. Tekeminen on myös yrityksen kannalta kustannustehokkaampaa, kun yksi henkilö hoitaa kaiken projektinhallinnasta valmiiseen aineistoon. Se on win-win-tilanne kaikille osapuolille, niin minulle kuin yritykselle, Salla pohtii.

Yrittäjyys mahdollistaa vapauden ja tutustumisen eri toimialoihin

Uudessa yrityksessä saa oppia aina uutta, kun pääsee tekemään töitä heidän tyylillään – mahdollisesti jopa itselle aluksi vieraalla toimialalla. Salla tekeekin töistä laajasti erilaisille asiakkaille ja toimialoille.

-Kun vertaan palkkatöihin, pääsen nyt tekemään paljon laajemmin erilaisia asiakkuuksia ja tutustumaan erilaisiin toimialoihin, hän kertoo.

-Olen ollut tyytyväinen yrittäjäksi lähtemiseen, vaikka yrittäjänä voi olla myös hiljaisempia aikoja töiden kannalta. Mutta nyt viimeisen puolen vuoden aikana työpyyntöjä on tullut niin paljon, että joudun välillä jo kieltäytymään, jotta ehdin viedä lupaani asiat kunniallisesti maaliin. Silti tarjous-ja työpyyntöjä kannatta kuitenkin aina laittaa, eri yritysten tarpeet kun vaihtelevat kausittain. Työpyyntöjä tulee helposti sitä kautta, kun sana leviää ja puskaradioissa suositellaan hyväksi havaittuja freelancereita.

Sallan mukaan korona-aika on osaltaan jopa palvellut freelancereita, kun yritykset nyt uskaltavat ottaa paremmin etätekijöitä ja ulkopuolisiakin tekijöitä. Monet kun ovat nyt joutuneet kokeilemaan etänä tekemistä ja huomanneet, että työt hoituvat yhtä lailla niinkin.

-Vielä monella yrityksellä on kuitenkin matkaa siihen, että yritykset rekrytointien sijaan ostaisivat palveluita freelancereilta jatkuvaan tarpeeseen tai vaikka parikin päivää viikossa. Uskon kuitenkin, että siihen ollaan menossa.

Parasta työssä on sen selkeä kädenjälki

-Parasta työssäni on näkyvä kädenjälki ja vaihtelevuus – työtehtäviä kun on laidasta laitaan ja asiakkaita on eri toimialoilta. Parasta on myös suunnitella isompia kokonaisuuksia hyvällä tiimillä ja pohtia asioita kokonaisvaltaisesti, ei pelkästään visuaalisuuskulmasta. Merkityksellisyyttä työhöni tuo myös se, kun yritykset tänä päivänä miettivät businesta myös vastuullisuuskulmasta ja haluavat sisällyttää sitä myös käytäntöön sekä markkinointimateriaaleihin, Salla kertoo.

Myös asiakkailta tulevat kiitokset tehdystä työstä lämmittävät ja ne myös kannustavat ja innostavat jatkamaan.

-Välillä on myös tilanteita, kun on tiukalla aikataululla tehtäviä toimeksiantoja, jotka puristetaan kasaan ryminällä ja venytetään pitkiä päiviä yhdessä. Tällaiset tilanteet kuitenkin yhdistävät ja lähentävät hienosti ihmisiä. Toisaalta myös nekin tilanteet ovat hienoja, kun saan jotain kaunista aikaiseksi, Salla summaa.